به بهانه سالگرد کودتای سوم اسفند
کودتایی که پهلوی را بر ایران حاکم کرد / رضای دوم در آرزوی تکرار مداخله خارجی
سوم اسفند در تاریخ ایران روز پرماجرایی است. ۱۰۴ سال پیش، یک کودتا، رژیم پهلوی را بر ایران حاکم کرد، اما چرا این اتفاق افتاد؟
کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ یکی از وقایع مهم در تاریخ معاصر ایران به شمار میرود. در این کودتا، تیپ همدان با ۲۵۰۰ قزاق به فرماندهی رضاخان از غرب به تهران حمله کرد و مراکز مهم شهر را به تصرف درآورد.
این کودتا منجر به سرنگونی دولت سپهدار رشتی و نخستوزیری سیدضیاءالدین طباطبایی با فرمان احمد شاه قاجار شد که کمی بعد به فروپاشی سلسله قاجار و آغاز حکومت پهلوی با حمایت بریتانیا انجامید.
خطر نفوذ ارتش سرخ: یکی از دلایل اصلی کودتا، جلوگیری از نفوذ ارتش سرخ به ایران بود.
ضعف دولت مرکزی: ضعف شدید دولت مرکزی در دوره قاجار، زمینه را برای تسلط قدرتهای خارجی فراهم کرده بود.
با وقوع کودتای سوم اسفند، موازنه قدرتی که در دوره قاجار میان روسیه و انگلیس وجود داشت، از بین رفت و ایران عملاً تحت تسلط انگلیس قرار گرفت. این کودتا وابستگی سیاسی و اقتصادی ایران را به غرب افزایش داد و رضاخان به بازوی پرتوان انگلیسیها در ایران تبدیل شد.
حالا ۱۰۴ سال پس از این کودتا، نوه رضاشاه پهلوی در آرزوی یک مداخله خارجی دیگر با محوریت حمله نظامی اسرائیل برای بازگشت پهلوی به ایران است. او باوجود تکذیب های قبلی، حالا به وضوح حامی حمله نظامی به کشور شده و می پندارد، همان الگوی مداخله خارجی می تواند او را مانند پدربزرگش بر تخت سلطنت بنشاند.
ریشه شناسی جریانپهلوی نشان می دهد که آنها به دلیل عدم محبوبیت مردمی همواره چشم به بیرون از مرزها داشتهاند و این همان توهمی است که باعث اخراج هردو پادشاه پهلوی از کشور شده است.
نظر شما