نوار عصب و عضله چه کاربردی دارد؟
در این مقاله از کلینیک پیشگام قصد داریم در خصوص کاربرد تست الکترومیوگرافی صحبت کنیم؛ اگر علاقمند هستید در این خصوص بیشتر بدانید ما را تا پایان همراهی کنید.
نوار عصب و عضله یا الکترومیوگرافی یک روش تشخیصی برای تشخیص مشکلات عصبی و عضلانی است. در مواردی که علائمی چون درد، سوزن سوزن شدن، ضعف و اسپاسم عضلانی برای فرد به وجود میآید، از این طریق میتوان علت آن را تشخیص داد. در واقع برای تشخیص بیماریهای مربوط به عصب و عضلات مانند بیماری ام اس، نوروپاتی محیطی، اختلالات عصبی چون سرع، پانکینسون و غیره از این روش استفاده میشود.
همچنین با استفاده از این تست میتوان صحت عملکرد عضلات پس از آسیب دیدگی و جراحیها را ارزیابی کرد. در این مقاله از کلینیک پیشگام قصد داریم در خصوص کاربرد تست الکترومیوگرافی صحبت کنیم؛ اگر علاقمند هستید در این خصوص بیشتر بدانید ما را تا پایان همراهی کنید.
نوار عصب و عضله چیست؟
نوار عصب و عضله یا الکترومیوگرافی یک روش تشخیصی برای بررسی وضعیت عملکردهای عصب و عضلات است. در این روش سیگنالهای الکتریکی تولیدی توسط عضلات و عصبها در طول انجام یک فعالیت ضبط و سپس تحلیل میشود. به این منظور الکترودها را روی پوست قرار میدهند تا سیگنالهای الکتریکی عصبها و عضلات را در طول انجام فعالیتهای مختلف ضبط کند و سپس به صورت یک نمودار نشان دهد. سپس پزشک این نتایج را تحلیل میکند تا اطلاعات درستی درباره عملکرد عصبها و عضلات به دست آورد. همانطور که گفتیم برای تشخیص بیماریهای عصبی و عضلانی از جمله عصبهای فشاری، نوروپاتی محیطی و دیگر مشکلات عضلانی میتوان از این تست استفاده نمود.
انواع تست الکترومیوگرافی
به طور کلی انواع تست الکترومیوگرافی شامل دو نوع زیر است.
- تست الکترومیوگرافی سطحی: در این نوع از تست الکترومیوگرافی، الکترودها را به صورت سطحی بر روی پوست قرار میدهند تا سیگنالهای عصبها و عضلات را ذخیره کند. به منظور ارزیابی فعالیت عضلات به صورت سطحی و بررسی اختلالات عضلات این تست بسیار مفید است.
- تست الکترومیوگرافی عضلانی: همانطور که از نام این نوع تست مشخص است الکترودها با استفاده از سوزن یا سیمهای باریک وارد عضلات میشوند تا سیگنال درون عضلات را ضبط کنند. این روش برای ارزیابی دقیقتر و عمقیتر وضعیت عضلات استفاده میشود که میتواند انواع اختلالات عضلانی چون نوروپاتی و تشنج عضلانی را تشخیص دهد.
کاربرد نوار عصب و عضله
تست الکترومیوگرافی کاربردهای مختلفی دارد که به منظور تشخیص مشکلات نرولوژیک و عصب و عضلانی استفاده میشود. معمولاً پزشک برای بررسی علائم بیماریهای عصبی انجام این روش را توصیه میکند. از مهمترین کاربردهای نوار عصب و عضله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تشخیص اختلالات عصبی و محیطی
- بررسی اختلالات عضلانی از جمله تشنج عضلانی
- بررسی آسیبهای عصب و عضلات بر اثر ضربه التهاب و غیره
- تحلیل نتایج درمانهایی چون فیزیوتراپی دارو و دیگر روشهای درمانی
نحوه تشخیص نوار عصب و عضله برای تشخیص برخی از بیماریها
همانطور که گفتیم تست الکترویوگرافی میتواند در تشخیص برخی از بیماریها که بر روی اعصاب حرکتی و عضلات تاثیرگذار هستند موثر واقع شود. در ادامه به نحوه تشخیص چند بیماری توسط تست الکترومیوگرافی میپردازیم.
تشخیص بیماری ام اس با تست الکترومیوگرافی
برای تشخیص بیماری ام اس و دیگر بیماریهایی که با ضعف عضلات بدون هیچگونه دلیلی مواجه هستند، تست الکترومیوگرافی بسیار موثر است. در این روش واکنش عضلات نسبت به تحریک عصبی بررسی میشود و سلامت عضلات را ارزیابی میکند.
نوار عصب و عضله برای تشخیص دیسک کمر و دیسک گردن
دیسک کمر و دیسک گردن دو بیماری هستند که بر روی اعصاب مجاور نخاع تاثیر میگذارند و در این ناحیه التهاب و درد به وجود میآورند. با استفاده از نوار عصب و عضله میتوان عصبهای فشاری را تشخیص داد و مشکلات عصبی که در ناحیه کمر و گردن وجود دارد را بررسی نمود. این امر با استفاده از نوار عصب و عضله کمر و گردن اتفاق میافتد. به این منظور آسیبها و صدمات مربوط با دیسک کمر و دیسک گردن همچنین بیماریها و مشکلات دیسک و فشار بر روی عصبهای این ناحیه شناسایی میشود. برای تشخیص دقیق محل دیسک آسیب دیده میتوان از این تست استفاده نمود و شدت و پیشرفت آسیب دیدگی را بررسی کرد.
تست الکترومیوگرافی سیاتیک
سیاتیک بزرگترین عصب بدن است که از ستون فقرات شروع میشود و پس از عبور از لگن به هر دو پا منتقل میشود. بر اثر فشار بر روی این عصب فرد درد زیادی را تحمل میکند. به منظور مشاهده عملکرد الکتریکی و عصبی عصب سیاتیک و اختلالات موجود در این عصب پزشک از نوار عصب سیاتیک استفاده میکند. نوار عصب و عضله برای سیاتیک میتواند اختلالات عصبی سیاتیک مانند ریزش عصب، سندرم تونل کارپال یا رادیکوپاتی را تشخیص دهد. همچنین در مناطقی که عصب سیاتیک وجود دارد میتوان عملکرد حسی و حرکتی عضلات را نیز بررسی کرد.
چگونگی انجام نوار عصب و عضله
در خصوص چگونگی انجام نوار عصب و عضله باید بگوییم که این نوار یک تست تشخیصی است که برای ارزیابی و بررسی فعالیتهای الکتریکی اعصاب و عضلات در سراسر بدن میتوان از این تست استفاده نمود. این تست به صورت نشسته یا درازکش انجام میشود و اگر در ناحیه مورد نظر موهای زائد وجود داشته باشد ممکن است که نیاز به کوتاه کردن آن باشد. پس از آماده سازی پوست پزشک الکترودهای کوچک و نازک را بر روی سطح پوست قرار میدهد. البته در مواقع لزوم ممکن است این الکترودها توسط سوزن یا سیم باریک به داخل عضلات فرستاده شود.
زمانی که عضلات به انجام فعالیت مشغول هستند این الکترودها فعالیت الکتریکی عضلات را ثبت میکند. به این منظور ممکن است که پزشک از بیمار بخواهد تا حرکات مختلفی را انجام دهد. همچنین زمانی که عضلات و عصبها در حال استراحت هستند نیز فعالیت الکتریکی آنها ثبت میشود. پس از پایان تست پزشک نتایج به دست آمده را بررسی میکند.
تست الکترومیوگرافی معمولاً ۶۰ الی ۹۰ دقیقه به طول میانجامد و دوره نقاهت خاصی ندارد. بیمار میتواند قبل و بعد از انجام این تست فعالیتهای عادی روزمره خود مانند صرف غذا، خواب و رانندگی را از سر بگیرد و منعی برای انجام این موارد وجود ندارد. همچنین عوارض خاصی برای انجام این تست تاکنون ثبت نشده است و تمام عوارض آن موقتی و زودگذر هستند.
انجام نوار عصب و عضله در کلینیک پیشگام
نوار عصب و عضله معمولاً توسط پزشک طب فیزیکی انجام میشود. شما میتوانید با مراجعه به بهترین پزشک طب فیزیکی در کلینیک پیشگام به راحتی این تست را انجام دهید و از مشکلات عصبی و عضلانی خود مطلع شوید. کلینیک پیشگام یکی از بهترین کلینیکهای تهران در زمینه انجام تست عصب و عضله است که میتواند در نقاط مختلف بدن انجام شود و دقیقترین نتایج را نشان دهد. تلفنهای تماس: ۰۲۱۶۶۵۷۶۹۹۱ و ۰۲۱۶۶۹۱۴۶۵۰
نظر شما