پنجمین جشنواره ملی حاتم برگزار شد

در پنجمین جشنواره ملی حاتم دبیرخانه دائمی جشنواره با همکاری دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران نقش حکمرانی در تولید را به چالش کشیدند.

خبر فردا- 28 آذر ماه مرکز همایشهای صدا و سیما در آیین اختتامیه پنجمین جشنواره ملی حاتم میزبان صاحبنظران، متولیان و فعالان اقتصادی کشور بود.

25156bbc-5120-464a-beb9-2ae8896882f0

دربخش دوم آیین اختتامیه دکتر احمد نظری مدیرکل دفتر حمایت از سرمایه گذاری سازمان بازرسی کل کشوور نیز از بحران ناترازی انرژی و نقش مخرب آن در اقتصاد مولد کشور گفت.

نظری گفت: در سال ۱۴۰۱ تقریبا هر هفته واحدهای تولیدی ما باید یک روز خاموشی می داشتند و در سال ۱۴۰۲ این معضل به دو روز تبدیل شده و آینده این فرآیند مدیریتی مبهم است و نکته قابل تامل بدهی بیش از ۱۰۰ همتی وزارت نیرو به پیمانکاران حوزه تولید برق است و این قصور صرفا برعهده وزارت نیرو نیست چون می بایست با هزینه ۳۰۰۰ تومانی برق را تولید و با قیمت حدود ۱۰۰ تومان به مشترکین بفروشد و این موضوع باعث خروج سرمایه از بخش تولید صنعت برق شده است.

مدیرکل سازمان بازرسی کل کشور گفت: شعار وزارت نیرو صرفه جویی در برق بوده و شیوه مدیریتی قطع برق واحد تولیدی و اختصاص آن به مصرف بخش خانوار است که باعث کاهش راندمان و افزایش هزینه های تولید است و این در حالی است که در در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ پیش بینی شده بود که مطابق ماده ۱۲ قانون احکام دائمی هر شخص حقیقی و حقوقی با صرفه جویی در مصرف می بایست ما به التفاوت آن به شخص صرفه جو پرداخت شود که این امر محقق نشده است.

50725d7b-f0b6-4ac5-9122-7f8f3056683d

یاسر مرادی، عضو اجرایی هیأت‌مدیره بانک صادرات ایران با اشاره به رایزنی‌های اولیه صورت گرفته با قوه‌قضاییه، از گسترش کارکرد سامانه «ست» (توثیق الکترونیکی دارایی) به امور قضائی و تسهیل وثیقه‌گذاری الکترونیکی در مواردی که مراجع قضائی قرار وثیقه یا کفالت برای افراد صادر می‌کنند، خبر داد.

عضو اجرایی هیأت‌مدیره بانک صادرات ایران افزود: در طراحی و راه‌اندازی سامانه «ست»، با هدف تسهیل بازپرداخت اقساط از سوی مشتری، دامنه وثایق را توسعه دادیم به گونه‌ای که امکان وثیقه‌گذاری برای هرگونه دارایی دارای قابلیت توثیق حتی اعتبار افراد نیز در این سامانه ایجاد شده است.

58df2ef4-b082-45c5-9cd7-1fc76955050f

سید حمید کلانتری، رییس انجمن بهره وری ایران از اقتصاد چرخشی صحبت کرد و گفت: «تمرکز اقتصاد چرخشی در اقتصاد و محیط‌زیست می‌تواند به تفکر در طراحی، ایجاد سیستم‌های کارآمد و گسترش بنگاه‌های اقتصادی منجر شود. از مزایای اقتصاد چرخشی می‌توان به کاهش انتشار گاز گلخانه‌ای، کاهش زمان مصرف محصولات، حفظ تنوع‌ زیستی، بهبود سلامت اقیانوس‌ها، رشد اقتصادی و ایجاد اقتصاد جدید اشاره کرد.» کلانتری، بازیافت و بازتولید را روش مناسبی برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور عنوان کرد و توضیح داد که نوآوری در کاهش ضایعات اقتصاد جهان بیش از ۴/۵تریلیون دلار ارزش دارد.

او گفت: یکی از بحث هایی که میتواند به بهبود و بهره وری کمک کند «اقتصاد چرخشی» است. با کمینه کردن پسماند ها میتوانیم از منابع بیشترین استفاده را ببریم. تولید به دو شکل است : تولید مستقیم و تولید چرخشی. در تولید مستقیم مواد اولیه بعد از تولید مصرف شده و دور ریخته میشوند . اما در اقتصاد چرخشی پسماند ها منابع ورودی و هدر رفت انرژی و آب  با کوچک کردن و بستن حلقه های انرژی از طریق طراحی درست باز تولید و بازیافت میشوند . هدف ایجاد چرخه گردشی و پایدار در طبیعت است . اقتصاد چرخشی شامل اشتراک گذاری ،اجاره ،استفاده ی مجدد تعمیر و بازسازی است . ما در ایران حدود 400000 چاه غیر مجاز در ایران داریم . در گذشته بافت قنات ها در عمق 40 الی 50 متری بوده است ولی با دخالت بیجا و مهندسی اشتباه به عمق 150 متری رسیده . در مواردی عمر مفیدی که روی کالا درج میشود کذب است و برای بالا رفتن فروش محصول میباشد . طبق گذارش فائو دور ریخت مواد غذایی و کشاورزی در ایران 25 برابر کشور های دیگر است که یکی از اصلی ترین دلایل ان کشاورزی و حمل و نقل سنتی است. تولید زباله در ایران نیز 3 برابر سطح جهانی است . 90 درصد پلاستیک های تولیدی وارد چرخه بازیافت نمی شود.

c861ef24-4821-44bf-9134-0372a8c67b19

در ادامه جشنواره پنلی با موضوع تخصصی حکمرانی و نسبت آن با تولید ملی با حضور اعضای هیات علمی دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران برگزار شد. 

دکتر علی اصغر پورعزت ریاست محترم دانشکده حکمرانی، دکتر مصطفی زمانیان عضو هیات علمی دانشکده حکمرانی و رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری، دکتر سید مهدی پاکذات عضو هیات علمی دانشکده حکمرانی و معاون برنامه، بودجه و نظارت بنیاد مستضعفان و دکتر محمد مهدی قائمی‌نیا عضو هیات علمی دانشکده حکمرانی و مشاور نوآوری و فناوری از اعضای این پنل بودند. مسئولیت پنل نیز بر عهده دکتر مهران بادین‌دهش عضو هیات علمی دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران بود.

در این پنل که با عنوان «حکمرانی خدمتگزار برای تسهیل-توسعه تولید ملی» برگزار شد اعضای پنل از جنبه‌های مختلف علمی، سیاسی، اقتصادی و نوآورانه به بررسی نسبت مقوله حکمرانی با تولید ملی پرداختند. دکتر علی اصغر پورعزت در پاسخ به سوالی در مورد چالش‌ها و مشکلات نظام حکمرانی در حمایت از تولید ملی مهمترین ضعف نظام حکمرانی را در یک قرن اخیر فقدان دانش حکمرانی و خط‌مشی گذاری دانست و با برشمردن نمونه‌های تاریخی از مشکلات ناشی از مداخله ناآگاهانه دولت در بازارها ابراز امیدواری کرد تا دانشکده حکمرانی بتواند در مجهز کردن جامعه و به ویژه مدیران دولتی به دانش حکمرانی نقش موثری ایفا کند. از نظر ایشان فقدان دانش حکمرانی در جامعه منجر به طرح سوالات نادرست و نامناسب از سوی جامعه می‌شود و تا زمانی که نتوان سوالات درستی از حکمرانان پرسید نمی‌توان امید زیادی به بهبود شرایط داشت.

در بخش بعدی پنل دکتر مصطفی زمانیان به بررسی سیاست‌های توسعه صنعتی در سالیان اخیر پرداخت و بیان کرد در سالیان پس از جنگ اقدامات مختلفی از سوی نهادهای مختلف حاکمیتی برای حمایت از تولید صورت گرفته و گواه این امر موفقیت تولیدات کشور در حوزه‌های مختلف است. از نظر ایشان مهمترین مسئله‌ای که باید در بخش تولید به آن توجه داشت مسئله بهره‌وری است و دست‌اندرکاران باید به دنبال ارتقای بهره‌وری در نظام تولید باشند.

در ادامه پنل، دکتر محمد مهدی قائمی نیا در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت اکوسیستم نوآوری کشور و دستاوردهای آن برای تولید ملی ضمن برشمردن اهمیت بالای نوآوری و فناوری برای تولید کشور مهمترین امر را نگاه درست به بازار دانست و گفت نه اقتصاد دولتی و نه اقتصاد کاملا آزاد می‌توانند منجر به بهبود وضعیت تولید شود و باید با نگاهی علمی و حساب شده به این موارد پرداخت.

دکتر محمدمهدی پاکذات نیز ضمن پرداختن به جنبه‌های اقتصادی امر تولید بیان کردند که علاوه بر تولید کالاها باید نگاه ویژه‌ای به بخش خدمات داشته باشیم و ضمن تقویت زیرساخت‌های لازم بتوانیم از دستاوردهای اقتصادی بخش خدمات بهره‌مند شویم. معاون برنامه و بودجه بنیاد مستضعفان ابراز امیدواری کردند که در جشنواره بعدی حاتم شاهد حضور هرچه بیشتر فعالین صنعت خدمات در بخش‌های مختلف جشنواره باشیم.

در پایان پنل نیز رئیس دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران ضمن جمع‌بندی مباحث اشاره کردند که همگی ما به وجود مشکلات مختلف در بخش تولید آگاهیم اما هنوز رسما شکست در برخی حوزه‌ها را نپذیرفته‌ایم. از نظر ایشان ما همانند ورزشکاری که شکست خورده، باید شکست را بپذیریم و با امید به آینده از جا برخیزیم و با تلاش مجدانه به دنبال موفقیت برویم و دانشکده حکمرانی تلاش می‌کند تا نقش فعالی در این عرصه ایفا کند.

f40f02fc-660a-43f3-b445-553d46ad5aaa

دکتر بابک نگاهداری رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی از پیش بینی میزان رشد تولید در برنامه هفتم توسعه گفت.

دکتر بابک نگاهداری رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از اهداف برنامه ی هفتم رشد اقتصادی 7 درصد است که سهم صنایع نفتی دران 23 درصد است. دو مانع در تولید تورم و نرخ پایین تشکیل سرمایه است که منجر به افزایش 45 درصدی قیمت مصرف کننده شده است.  تولید در داخل از 30 درصد به 20 درصد تنزل پیدا کرده است. سرمایه گذاری خالص در کشور ما عدد قابل توجهی ندارد . رشد داخلی در کشور فقط حدود 2/2 درصد بوده است . شرط رشد اقتصادی افزایش کیفیت محصول است نه کمیت آن . یکی از پیشنهادات مرکز پژوهش های مجلس به دولت برای افزایش تولید ملی برنامه هفتم، ارتقا رقابت پذیری است. نبود نظارت بر روی تولید ملی منجر به حمایت غیر هدفمند میشود.

04e5d68b-033a-4855-b849-da59966de495

علیرضا محجوب دبیرکل خانه کارگر و رییس شورای سیاستگذاری جشنواره ملی حاتم آخرین سخنران جشنواره بود.

افزایش کیفیت تولید، تداوم‌بخشی به رشد تولید، جلوگیری از خام‌فروشی، نظارت بر اجرای موانع تولید، نظارت اجرای حداکثر اجرای قوانین حمایت از تولید و ماموریت‌محور کردن سازمان‌های تولیدی نیز از موضوعاتی بود که رئیس شورای سیاست‌گذاری جشنواره حاتم به آن‌ها اشاره کرد.

در پایان این جشنواره که با حضور سید محمد موسوی معاون صنایع ماشین‌آلات و تجهیزات وزارت صمت، سید علیرضا شجاعی ریاست دانشگاه صنایع و معادن ایران و رییس مرکز پژوهشهای مجلس، رییس شورای سیاستگذاری جشنواره و رییس انجمن ملی بهره وری به شرکت‌های برتر در زمینه حمایت از تولید ملی جوایزی اهدا شد.

aac80988-c6d4-41d9-aa78-effb1cec8f0e

ارسال به دیگران :

نظر شما

تازه