مجازات انواع هتک حرمت

یکی از رایج ترین جرایم اجتماعی در کشور ما، مربوط به هتک حرمت یا هتک حیثیت است که جنبه های گوناگونی دارد. این جرایم به دلیل مشکلات و اختلالات اجتماعی که بر روح و روان شهروندان تاثیر می گذارند به وجود آمده و عواقب جبران ناپذیری به همراه دارند.

احساساتی مانند خشم و کینه، عصبانیت شدید، اضطراب و... زمینه ساز بروز جرایم هتک حرمت می شوند. در قانون کشور ما مجازات هتک حرمت با در نظر گرفتن نوع جرم صورت گرفته و شدت آن مشخص می شود. به طور کلی هر عملی که سبب بی آبرویی و بی احترامی و تحقیر سایر افراد شود، به عنوان هتک حرمت شناخته می شود. 

هتک حرمت چیست؟

یکی از جرایم مطلق در قانون اساسی کشور ما هتک حرمت است که شامل توهین و فحاشی و ضرب و شتم و سایر اعمال مشابه آن می شود. این جرم در لغت نامه دهخدا با مترادف شکستن حرمت یا بی آبرویی و رسوایی معنی شده و هر عملی را که با این مصادیق در ارتباط باشد در بر می گیرد. هر عملی که موقعیت یا شخصیت افراد را تهدید کند در این زیرمجموعه قرار می گیرد. به طور کلی هتک حرمت مسئله گسترده ای است و شامل ده ها مورد جرم  در سطح جامعه می شود. 

انواع هتک حرمت و مجازات آن

بی احترامی مصادیق متفاوتی دارد و هر یک از آن ها به عنوان هتک حرمت شناخته می شوند. در قانون کشور ما عنوان هتک حرمت به تنهایی جرم محسوب نشده و مجازاتی برای آن در نظر گرفته نمی شود. هتک حرمت شامل مصادیقی است که جرایمی برای هر یک از آن ها تعیین شده است. به همین خاطر باید با انواع دسته بندی های هتک حرمت در جامعه آشنا شوید:

  1. هتک حرمت به اشخاص همیشه در میان بدترین موارد این جرایم به شمار می رود و مجازات به خصوصی برای آن در نظر گرفته می شود. بی حرمتی و هر گونه توهین و افترا می تواند در این دسته بندی قرار بگیرد. بر اساس قانون هیچ کس حق بر هم زدن آرامش شخصی افراد را ندارد و این جرایم آرامش را از دیگران سلب می کند. به همین خاطر با وقوع آن ها مجازات نقدی یا غیر نقدی برای مجرمین تعیین می شود. 
  2. توهین به افراد فوت شده نیز شامل مجازات هتک حرمت می شود و هر جنایتی علیه آن ها در این زمینه مجموعه قرار می گیرد. 

به جز موارد یاد شده هتک حرمت بر اساس موقعیت مکانی مربوط به آن نیز دسته بندی های خاص خود را دارد: 

انواع هتک حرمت و مجازات آن - تصویر 2

هتک حرمت در محل کار

جرم هتک حرمت در محل کار برای توهین به هر یک از رده های شغلی و سلسله مراتب اداری مورد توجه قرار می گیرد. در واقع شما به هر یک از کارکنان اداری و کشوری توهین کنید، شامل این جرایم خواهید شد. در قانون کشور ما مجازات های نقدی، فیزیکی و حبس برای این دسته جرایم در نظر گرفته شده است. توجه داشته باشید هر گونه هتک حرمت نسبت به سران حکومتی نیز در این دسته بندی قرار می گیرد

هتک حرمت در ملا عام

هتک حرمت از اشخاص به خودی خود جرم بزرگی است؛ حالت اگر این جرایم در ملا عام و محیط های عمومی انجام شوند، مجازات بیشتری برای افراد در پی دارند. به موجب ماده قانونی 619 مجازات اسلامی هر گونه هتک حرمت برای زنان و اطفال در ملا عام جرم محسوب شده و جرایم سنگینی برای متخلفین در نظر گرفته می شود. این جرایم به 2 تا 6 ماه حبس و مجازات شلاق منتهی خواهند شد. 

هتک حرمت در محل زندگی

جرم هتک حرمت در خصوص منازل شخصی نیز یکی از جرایم رایج در کشور ما است و قانون گذاران مجازات مشخصی برای آن تعیین کرده اند. در این دسته جرایم به ورود بدون اجازه صاحب ملک به عنوان جرم توجه می کنند. این جرایم با مجازات از 6 ماه تا سه سال حبس رو به رو می شوند و در صورت داشتن صلاح این مجازات تا 6 سال هم می رسد. در صورتی که این جرایم به صورت دو یا چند نفره صورت بگیرند، موارد دیگری به مجازات فوق اضافه می شوند.

هتک حرمت در فضای مجازی

جرم هتک حرمت در فضای مجازی و نرم افزارهای ارتباطی امروزی نیز رخ می دهد. این جرایم با فحاشی در فضای مجازی و افشای اطلاعات شخصی دیگران که سبب آبروریزی برای آن ها شود، همراه هستند. این جرایم را در بخش جرایم رایانه ای دسته بندی می کنند و قوانین تصویب شده در آن مشابه با این موارد هستند.

اهانت به مقدسات

هر گونه اهانت به مقدسات می تواهند مجازات هتک حرمت را برای اشخاص خاطی به همراه داشته باشد. در کشور ما برخی مکان ها و موقعیت ها برای افراد مقدس هستند؛ از میان آن ها می توان به حرم امامان و امام زادگان اشاره کرد. هر گونه بی احترامی به این مکان ها می تواند به عنوان مصادیق هتک حرمت معرفی شود. انجام هر گونه رفتار نامناسب با قرآن و سایر مصادیق دینی نیز در این دسته بندی جای می گیرد.

توهین به افراد مرده

همان طور که پیش تر اشاره کردیم مجازات هتک حرمت در خصوص فوت شدگان نیز می تواند صدق کند. جرم هتک حرمت در این شرایط بسته به شخص متوفی متفاوت خواهد بود. به طور مثال اگر کسی به امام خمینی ره توهین کند و به اشاعه مطالب کذب در رابط با ایشان بپردازد، جرایم سنگین تری را مرتکب شده است.

https___vakil-shiraz.com_ - تصویر 3

نتیجه گیری

هتک حرمت دسته بندی های گوناگونی دارد و هر یک از مصادیق آن در شرایط به خصوصی رخ می دهند. هر یک از مصادیق این جرم می توانند چندین زیر مجموعه داشته باشند. مجازات مربوط به هر یک از مصادیق هتک حرمت بر اساس مواد قانونی تعیین شده در قانون مجازات اسلامی مشخص می شوند. این جرایم هم در محیط های شخصی و هم در مکان های عمومی رخ می دهند و برای جلوگیری از وقوع آن ها مجازات های حبس، جزای نقدی و شلاق برای افراد در نظر گرفته می شود. 

 

ارسال به دیگران :

نظر شما

تازه