علت طولانی شدن جنگ غزه چیست؟ / اندیشه پنهانی که در سر نتانیاهو می گذرد / اسرائیل جنگ را به ایران میکشاند؟
طولانی شدن جنگ به ضرر اسرائیل و نتانیاهو تمام شده و می شود. او هر روز بیشتر به سمت نابودی پیش می رود. قحطی وحشتناک در غزه، کشتار مردم، محاصره بیمارستان ها، آواره شدن میلیون ها انسان و ... باعث خشمناک شدن رسانه ها شده و حالا همگی در مقابل نتانیاهو قرار گرفته اند.
در حالی جنگ غزه وارد چندمین ماه خود می شود که رسانه های دنیا و بسیاری از سیاستمداران غربی که در ابتدای جنگ مدافع اسرائیل بودند، حالا منتقد نتانیاهو و رژیم صهیونیستی شده اند.
در راس این افراد، دونالد ترامپ قرار دارد که یکی از بزرگترین مدافعان و حامیان اسرائیل است و حالا در جدیدترین اظهارنظر، گفته نتانیاهو نباید در جنگ رسانه ای ضعیف عمل کرده و اینقدر جنگ را طول بدهد. بیشتر مخالفان نتانیاهو معتقدند طولانی شدن جنگ به ضرر او تمام شده است.
پایگاه خبری ایندیپندنت در جدیدترین گزارش خود نوشته طولانی شدن جنگ به ضرر اسرائیل و نتانیاهو تمام شده و می شود. او هر روز بیشتر به سمت نابودی پیش می رود. این رسانه در گزارش خود تاکید دارد که قحطی وحشتناک در غزه، کشتار مردم، محاصره بیمارستان ها، آواره شدن میلیون ها انسان و ... باعث ناراحتی و خشمناک شدن رسانه ها شده و حالا همگی در مقابل نتانیاهو قرار گرفته اند.
تحلیلگر ایندیپندنت معتقد است نارضایتی و خشم رسانه ها و سیاستمداران غربی از نتانیاهو بی سابقه است و این در حالی است که در ابتدای جنگ، گروهی از این رسانه ها مدافع نتانیاهو بودند.
علت خشم رسانه ها و سیاستمداران غربی طولانی شدن جنگ و افزایش خشونت توسط سربازان صهیونیست است. ایندیپندنت معتقد است بزرگترین مشکل نتانیاهو این است که چشم انداز روشنی از جنگ و آینده اش ندارد. او هم راه حل دو دولتی را که آمریکا مدافع آن است قبول ندارد و هم نمی خواهد نوار غزه را به مدت طولانی در محاصره داشته باشد چرا که می داند نمی تواند به مدت طولانی با مقاومت مقابله کند. به همین دلیل، به جنگ ادامه می دهد، اما هدف از این کار را نمی داند.
چرا نتانیاهو جنگ را طول می دهد؟
«فاید ابوشماله» در تحلیل اخیری که برای الجزیره (الجزیره نت) نوشته به این موضوع پرداخته است. ابوشماله تاکید دارد که جنگ «طوفان الاقصی» متفاوت از جنگ های سابق اسرائیل و فلسطین است. این بار اسرائیل علاقه ای به پایان جنگ و آتش بس ندارد.
در جنگ های قبل دو طرف (مقاومت و رژیم صهیونیستی) بعد از مدتی زد و خورد علاقه خود را به آتش بس اعلام می کردند. اما این بار اسرائیل هیچ نشانه و علاقه ای برای صلح و آتش بس نشان نداده است. شاید ریشه این مساله به جنگ قبل (سیف القدس) بازگردد. بعد از پایان این جنگ و آتش بس، نتانیاهو و دولتش سقوط کرد و جای خود را به دولت ائتلافی داد. به نظر می رسد نتانیاهو نگران تکرار تاریخ است و نمی خواهد به صلح و آتش بس تمسک جوید.
اما به جز این، باید در نظر داشت که جنگ طوفان الاقصی از جهات دیگری هم متفاوت از جنگ های سابق به خصوص جنگ سیف القدس است. در این جنگ تلفات اسرائیل بسیار بالا بوده و گروگان های زیادی نیز هنوز در غزه وجود دارند.
نتانیاهو معتقد است با توجه به خرابی های شدیدی که بر غزه تحمیل کرده، در صورت آتش بس بسیار بعید است که دستش به گروگان های اسرائیلی برسد، به همین دلیل، ترجیح می دهد با اشغال کامل غزه بتواند با زور و از طریق عملیات نظامی بخشی از گروگان هایی را که هنوز در غزه حضور دارند، آزاد کند.
مساله دیگر وضعیت شخصی نتانیاهو است. او با پرونده های فساد مختلفی روبه رو است. مخالفان او منتظر پایان جنگند تا او را به دادگاه بکشانند.
از طرف دیگر، پروژه ای که او با کمک تندروها در پی اجرای آن بود، شکست خورد. مساله تغییر قانون اساسی و اصلاحات قضایی که نتانیاهو و تندروها به دنبال اجرای آن بودند با جنگ غزه از بین رفت و حالا بن گویر و راست گراهای متحد نتانیاهو تبدیل به مخالفان او شده اند. بنابراین، حتی اگر انتخابات مجددی برگزار شود، باز بعید است نتانیاهو در آن شانسی داشته باشد و او حتما شکست خواهد خورد.
اما دلایل عینی تر تداوم جنگ چه هستند؟ تحلیلگر الجزیره تاکید دارد که دو دلیل عینی می توان برای این وضعیت برشمرد.
اول اینکه بعد از عملیات طوفان الاقضی نتانیاهو و دولتش میل شدیدی به خلاص شدن از مقاومت، از بین بردن توانایی آن برای حمله مجدد و انجام عملیات هایی مانند آنچه در 7 اکتبر رخ داد، دارند. نابودی حماس در ابتدای جنگ ممکن به نظر می رسید اما با گذشت 6 ماه از جنگ و عدم دستیابی اسرائیل به اهدافش و تداوم فعالیت حماس و مقاومت فلسطین به رهبری یحیی سنوار، این مساله ناممکن به نظر می رسد.
دلیل دوم مربوط به مشکلات پساحماس است. اگر به فرض، رژیم اشغالگر بتواند مقاومت فلسطین را از بین ببرد، چه کسی بر نوار غزه حکومت خواهد کرد؟ این موضوعی است که اختلافات و بحث های زیادی را بین اشغالگران و متحدانشان و نیز قدرت های عربی و جهانی ایجاد کرده است. اسرائیل پاسخ دقیقی برای این مساله ندارد و به همین دلیل نمی داند چه باید بکند.
جنگ برای نتانیاهو هدف است، نه وسیله
الجزیره می نویسد، آنچه بیشتر متحدان (خارجی) نتانیاهو به او پیشنهاد میکنند پذیرش قاعده «دو دولتی» است اما او تحقق این مساله را یک کابوس وحشتناک می داند. ایدئولوژی او و شرکایش مانع از تحقق این امر است. او به دنبال نابودی کامل فلسطین و تصاحب زمین های آن است. اسرائیل سعی دارد از طریق تهدید و ترساندن فلسطینیان، آنان را به مهاجرت وادارد تا بتواند زمین های آنان را تصاحب کند. به همین دلیل، نتانیاهو مخالف هر گونه طرحی است که حاکمیت فلسطینیان را بر سرزمین فلسطین بپذیرد.
ابوشماله در انتهای مقاله خود تاکید دارد که نتانیاهو نمی داند که دقیقا از جنگ چه می خواهد. برای او جنگ نه یک وسیله برای تحقق اهداف بلکه خود، نوعی غایت است. او جنگ را برای جنگ می خواهد، چون فقط از این طریق، می تواند به حیات سیاسی خود ادامه دهد. به همین دلیل، با آتش بس مخالفت کرده و دوست دارد جنگ ادامه یابد.
پای ایران به جنگ رودررو باز میشود؟
در این بین سوال اینجاست که جنگ طلبی نتانیاهو و کابینه راسگرای او، پای ایران را به میدان جنگ باز خواهد کرد؟ آیا نتانیاهو برای تحقق ایدههای آخرالزمانی خود، به تحریک ایران به جنگ مستقیم ادامه خواهد داد؟
تاکنون تهران کوشیده وارد جنگ رودررو با تلآویو نشود. اما تداوم ترورها، ایران را برای ادامه راهبرد "صبر استراتژیک" وارد تردید کرده است.
اگر تهران وارد چنین جنگی شود، معلوم نیست واکنش متحدان اسرائیل چه خواهد بود. اگر تهران اطمینان پیدا کند که واشنگتن پشت تلآویو نمیایستد، احتمالا در روزهای آتی شاهد درگیریهای تازهای خواهیم بود.
نظر شما