توهین بایدن به ترامپ طومار هریس را می چیند؟
ماجرای توهین عجیب بایدن به طرفداران ترامپ/ مروری بر فحش هایی که باعث جنگ های بزرگ شدند!
جنگ 7 ساله اروپا که میان پروس و فرانسه، اتریش و روسیه به وقوع پیوست به علت توهینی بود که فردریک، پادشاه پروس به سه زن قدرتمند آن روزگار نمود. فردریک به مادام دوپُمپادور، معشوقه شاه فرانسه، کاترین کبیر، ملکه روسیه و ماری ترز، ملکه اتریش توهین کرد و آنها را «روسپی» خواند.
اظهارنظر تند جو بایدن درباره ترامپ و طرفدارانش، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را تحت تاثیر خود قرار داده است. اخیرا رئیس جمهور آمریکا طرفداران نامزد حزب جمهوری خواه در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ را «آشغال» خطاب کرده و بعدا در توضیح اهانتش گفته منظورش کمدینی بوده که به تازگی در تجمع حامیان «دونالد ترامپ» اظهارات ضدآمریکایی عنوان کرده است (اینجا بخوانید).
اظهارنظر بایدن باعث جنجال های فراوان در اردوگاه جمهوری خواهان و دموکرات ها شده است. سی ان ان بعد از این اظهارنظر بایدن در گزارشی نوشت: «جمله بایدن ضرر بزرگی به کمپین هریس وارد کرد.» از سوی دیگر، کاخ سفید سعی کرد با بیانیه ای حرف های بایدن را اصلاح کند و بگوید منظور او همه طرفداران ترامپ نبوده است. خود ترامپ واکنشی زیرکانه به این اظهارنظر داشت و گفت که اگرچه بایدن حرف زشتی زده اما باید او را بخشید چون او نمی داند چه می گوید.
اظهارنظر بایدن در حالی بیان شده که دموکرات ها معمولا ترامپ و طرفدارانشان را به بی ادبی و توهین متهم می کنند. با این حال، این بار یک دموکرات ارشد به نامزد جمهوری خواهان توهین کرده است.
با این حال، بیشتر رسانه ها و تحلیلگران سخن بایدن را نوعی حواس پرتی و بی دقتی دانسته و تاکید کرده اند که او در وضعیت مناسب جسمی و ذهنی، چنین سخنی نمی گفت. با این حال، آنچه مشخص است این است که این سخنِ نسنجیده بایدن به ضرر او و دموکرات ها تمام خواهد شد و احتمالا وضعیت بدی را برای هریس و کمپین او به وجود خواهد آورد.
توهین هایی که تاریخ را عوض کردند
اگر مروری بر تاریخ داشته باشیم، متوجه می شویم که سخن های نسنجیده و کلام های اشتباه بارها باعث تغییر تاریخ، وقوع جنگ های خونین و تغییرات وسیع در تاریخ روابط بین الملل شده است. بر خلاف تصور بسیاری از تحلیلگران، تغییرات وسیع تاریخ نه زائیده یک جریان فکری یا اجتماعی گسترده بلکه حاصل یک اتفاق جزئی و گاه شخصی بوده اند و اگرچه نمی توان تحولات تاریخی و اجتماعی را نادیده گرفت اما رویدادهای جزئی و شخصی ضربه آخر را به رویدادهای مهم می زنند. بسیاری از این رویدادهای جزئی و شخصی مربوط به نحوه برخورد دو سیاستمدار یا پادشاه با هم هستند و در این میان، اشتباهات لپی و کلامی و توهین ها نقشی برجسته در روندهای تاریخی ایفا می کنند.
بد نیست در این گزارش مروری بر برخی از مهم ترین این اشتباهات کلامی و رفتاری داشته باشیم:
فردریک کبیر و «روسپی» خواندن سه زن قدرتمند
برخی مورخان مانند ویل دورانت معتقدند جنگ 7 ساله اروپا که میان پروس به فرماندهی فردریک کبیر و فرانسه، اتریش و روسیه به وقوع پیوست به علت توهینی بود که فردریک، پادشاه پروس به سه زن قدرتمند آن روزگار اروپا نمود. فردریک به مادام دوپُمپادور، معشوقه لویی پانزدهم، شاه فرانسه و قدرتمندترین زن حکومت بوربون ها، کاترین کبیر، ملکه روسیه و ماری ترز، ملکه اتریش توهین کرد و آنها را «روسپی» خواند. این واقعه باعث شد سه کشور روسیه و فرانسه و اتریش علیه پروس متحد شده و جنگی خانمان سوز را علیه این کشور ترتیب دهند.
نامه تند خسروپرویز به امپراتور روم
میان امپراتوری روم و ایران همیشه جنگ بوده است. با این حال، جنگ های چند ده ساله خسروپرویز و امپراتوری روم شرقی (بیزانس) از آن جنگ هایی به حساب می آید که باعث تضعیف هر دو امپراتوری و سقوط نسبی شان به دست اعراب مسلمان گردید. جنگ های خسروپرویز و امپراتوری روم بعد از کشته شدن امپراتور موریکیوس، پدر زن خسرو دوم، به دست سربازانش آغاز شد. خسروپرویز به خاک بیزانس لشکر کشید و اراضی زیادی را تصرف نمود و حتی وارد بیت المقدس، شهر مقدس مسیحیان گردید. بعد از این رویداد، خسرو نامه ای تند به امپراتور وقت روم نوشت و او را «سگ» و «بی شعور» نامید. این نامه باعث فوران خشم امپراتور روم شد و سبب گردید که با تمام قوا به جنگ ساسانیان برود. نتیجه این امر، جنگ چند ساله ایران و روم بود.
نامه تحقیرآمیز چنگیزخان به سلطان محمد خوارزمشاه
چنگیزخان مغول با حمله به ایران ضربه ای سخت به کشور ما زد. نتیجه این جنگ ویرانی تمام ایران و کشته شدن میلیون ها انسان بود. اما علت این واقعه چه بود؟ همه می دانند که چنگیزخان تاجرانی برای بهبود رابطه با خوارزمشاهیان به ایران فرستاد اما سلطان محمد این تاجران را گردن زد. چنگیز نماینده ای را با نامه ای مخصوص نزد خوارزمشاه فرستاد و از او خواست که قاتلان تاجران را به او تحویل دهد اما سلطان محمد نمایندگان چنگیزخان را هم کشت. برخی مورخان معتقدند نامه تحقیرآمیز چنگیز به سلطان محمد سبب خشم او و تصمیم عجولانه اش گردید. چنگیزخان در نامه اش سلطان محمد را «فرزندم» خطاب کرده و او را در شان یک پادشاه ندانسته بود و این مساله سبب خشمگین شدن خوارزمشاه و فراهم کردن مقدمات نابودی خود و خاندانش گردید.
ماجرای برخورد احمد قوام و محمدرضا پهلوی
احمد قوام مهم ترین نخست وزیر محمدرضا شاه در دوره نخست سلطنتش است. قوام سیاستمداری زیرک بود اما اختلافات عمیقی با شاه داشت و اختلافات عمیق او با شاه سبب شد که مهم ترین تحولات سیاسی ایران در دهه 20 و 30 روی دهد. بسیاری از مورخان معتقدند برخورد اشتباه قوام با شاه در نخستین دیدارشان بعد از تاجگذاری محمدرضا پهلوی، سبب شد که قوام از چشم شاه افتاده و تلاش کند جلوی او را بگیرد. مشهور است که قوام بعد از دیدار با شاه به او گفت: «اعلیحضرت چقدر بزرگ شده اند!» این برخورد از نظر شاه نامحترمانه و تحقیرآمیز بود و سبب شد که نسبت به قوام السلطنه سوءظن پیدا کند.
نظر شما