زمزمه های ورود ایران چک های ۵۰۰هزار تومانی به بازار/ زلزله رشد نقدینگی در راه است؟
برخی منابع خبری از برنامه بانک مرکزی برای ورود ایران چک های 500 هزار تومانی به بازار خبر می دهند.
کنترل نقدینگی و تورم یکی از سیاست های اصلی است که دولت سیزدهم بر روی آن پافشاری می کند و البته گزارش هایی هم که از وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی بیرون می آید هم حکایت از آن دارد که این رشد تا حدودی کنترل شده است، هر چند که هنوز آثار مخرب آن از سنوات گذشته، از اقتصاد ایران پاک نشده است.
در واقع، دولت و بانک مرکزی با سیاستهای انقباض پولی تلاش میکند تا رشد نقدینگی در کشور را کاهش داده و به این ترتیب تورم را کنترل کنند؛ سیاستی که به اعتقاد فعالان اقتصادی، تامین منابع مالی برای واحدهای تولیدی را دشوار کرده و آنها را برای تامین سرمایه در گردش و خرید ماده اولیه دچار مشکل کرده است.
در چنین شرایطی، شنیدهها حاکی از آن است که تلاش برای ورود اسکنانس 500 هزار تومانی به بازار در بانک مرکزی آغاز شده است و برخی منابع خبری به خبرنگار اقتصاد آنلاین میگویند که هنوز این مرجع، درباره ورود ایران چک 500 هزار تومانی به بازار تصمیم نهایی را نگرفته است؛ هر چند که به هر حال زمزمه های آن شنیده می شود.
تایید چاپ ایران چک
15 سال قبل یعنی 14 مهر 1387 مهر نوشته بود که مجوز انتشار ایران چک 500 هزار تومانی صادر شده است. بر اساس این گزارش قرار بود، به زودی بعد از انتشار؛ این ایران چک ها به بازار بیایند؛ البته همان موقع، تسهیل و تسریع در امور جاری مشتریان بانکها، کاهش هزینهها و حجم کار واحدهای بانکی از علل انتشار ایران چک 500 هزار تومانی اعلام شده بود.
یکی دیگر از دلایل چاپ ایران چک 500 هزار تومانی درخواستهای مردم بود تا به جای حمل اسکناس و یا چکهای با مبلغ بیشتر ایران چک با مبلغ درشت جابجا کنند.در آن سال، چکهای 50 هزار تومانی، 100 هزار تومانی و 200 هزار تومانی در بازار وجود داشت و قرار بود یک اسکناس درشتتر به این مجموعه اضافه شود.
جمعآوری اسکناس 500 هزار تومانی
7 اسفند 1387 خبر آنلاین نوشت که بانک مرکزی چکپولهای 500 هزار تومانی را جمع میکند. در این گزارش آمده بود که بانکها به درخواست متقاضیان چکپولهای 500 هزار تومانی جواب رد میدهند. در واقع، شعب بانکها به متقاضیان اعلام کرده بودند که سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی که مسئول در اختیار قرار دادن پول و مسکوک به شعب بانکها است، از ارائه چکپولهای 500 هزار تومانی به این شعب امتناع میکند.
در این گزارش پیشبینی شده بود که سیاستهای انقباضی دولت و بانک مرکزی بر خلاف ادعای رئیسکل وقت بانک مرکزی (محمود بهمنی) همچنان ادامه خواهد داشت؛ در حالیکه کارشناسان حذف چکپولهای 500 هزار تومانی را بر خلاف سیاستهای اعلام شده بانک مرکزی مبنی بر ارائه پولهای درشت برای کاهش سرعت گردش پول میدانند.
رشد نقدینگی، خطر اصلی ذهنیت عمومی این است که انتشار چاپ پول بدون پشتوانه تورمزاست؛ اما احمد حاتمی یزد، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد آنلاین می گوید: امروز در هیچ کشور جهان صدور و انتشار اسکناس دارای پشتوانه نیست. روزگاری که نقدینگی بانک مرکزی و دولتها متکی به پشتوانه طلا، نقره و جواهرات بود؛ گذشته است.
وی افزود: امروز بانک مرکزی فراغ بال کامل دارد، به هر میزان که بخواهد نسبت به صدور و انتشار اسکناس، اوراق قرضه یا چکهای مسافرتی اقدام کند؛ اما اگر از این اختیار به صورت منطقی و کنترل شده استفاده نکند، زیان هنگفتی نصیب مردم میشود.
حاتمی یزد گفت: راه حل علاج درد بیدرمان تورم در اقتصاد ما کنترل نقدینگی است و بس.
وی ادامه داد: آنچه امروز در اقتصاد ایران به نام چک مسافرتی یا تراول نامیده میشود، عملکردش عین اسکناس است و هرچه حجم این اسکناس و پول نقد افزایش یابد، متناسب با آن حداقل 6 برابر افزایش نقدینگی خواهید داشت.این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: افزایش نقدینگی تورمزا است و سمی برای اقتصاد کشور است. پس مسئله نداشتن پشتوانه برای چاپ چک مسافرتی مسئله اصلی ما نیست. رشد نقدینگی بیش از رشد اقتصادی خطرناک است و این امر در 40 سال گذشته هرگز رعایت نشده است.
وی پیشبینی کرد: در 40 سال آینده هم با این نظام دولتی که داریم، مسئله کنترل رشد نقدینگی رعایت نخواهد شد و به این ترتیب رنج محرومان ناشی از تورم اقتصادی، هر روز بیشتر از دیروز خواهد بود.
نظر شما